Nettovarallisuus Helmikuu 2023

Varat

Asunto: 255,000€
Auto: 7,000€
Käteispuskuri: 2,217€
Sijoitussalkku: 307€

Yhteensä: 264,524€

Velat

Asuntolaina: 169,068€
Opintolaina: 3,405€
Autolaina: 1,281€
Remonttilaina: 17,600€

Yhteensä: 191,354€

Nettovarallisuus: 73,170€

Helmikuun taloudellinen menestys ei nyt ollut kovin hyvä. Velat pieneni onneksi melkein 1,000€ mutta käteispuskuri pieneni kanssa yli 1,200€. Mistä tämä nyt sitten johtui? No, sanoisin että monitahoinen yhtälö syynä. Ei ylitöitä ollenkaan jolloin tulotaso jäi hieman vajaaksi. Tämän lisäksi kulupuoli oli korkealla. Helmikuun puolivälissä kun tuli palkka tilille aloitin maksamalla luottokortin tyhjäksi ja yllätykseni oli suuri kun huomasin että siellä oli päälle 1,600€ tullut käytettyä Tammikuun tilipäivän jälkeen.

Kahlasin läpi tuota selvittääkseni mihin ne rahat on tullut nyt käytettyä. En ollut ostanut mitään erikoista niin aiheutti ihmetystä. Rahat näyttää menneen ihan ruokaan, ruokakauppoihin ja muutamaan ravintolakäyntiin sekä wolt tilaukseen. Ollaan keskitetty meidän perheen ruokaostokset minun maksettavaksi ja joista sitten vaimoni maksaa minulle osan takaisin. Tämä sen takia että saadaan kerättyä mahdollisimman tehokkaasti näistä maksuista luottokorttien hyödyt talteen ja bonukset ostosten keskittämisestä.

Saadakseni maksettua luottokortin tyhjäksi jouduin ottamaan osan rahasta nyt käteispuskurista ja aika reilusti meni sieltä nyt rahaa pois päin. Tämän lisäksi tuli sitten käytyä lapsen vaatekaappia läpi ja huomattua että aika paljon vaatteita on jäänyt pieneksi, ostimme sitten alennusmyynneistä uusia vaatteita hänelle ja tuli ostettua samalla itselle alennuksesta uusi takki.

Mikä sitten on juuri syynä kasvaneisiin ruokakuluihin. Se on ihan puhtaasti inflaatiota, ei olla sinällään muutettu kulutustottumuksia mutta kun kaikki tuntuu olevan nyt kaupassa kalliimpaa niin rahaa menee ennemmän. Vuosi sitten ruokakaupat ja ravintolat olivan noin 1,000€ kuussa meidän 3 henkisessä perheessä niin nyt tuo sama maksaa vaan huomattavasti enemmän. Tämän seurauksena pidettiin vaimon kanssa palaveria ja nyt siirrytään nyt edullisempaan ruokavalioon kuin nykyinen. Ainoa vaan että nyt leikataan hedelmistä, marjoista ja kasviksista koska ne ovat kalleimpia osuuksia ruuasta sekä kunnon lihasta halvempaan vaihtoehtoon. Tämä ei terveydenkannalta kuulosta parhaalta ratkaisulta mutta lompakko kun ei kestä niin pakko sopeuttaa.

Eikä inflaatio vaikuta ainoastaan nyt vain ruokaan vaan ollaan aika huonossa segmentissä kulujen nousun kannalta. Meillä on asuntolainaa, lämmitetään asuntoa sähköllä ja ajetaan dieselautoa. Tuntuu että pahiten nyt nouseet kulut osuvat juuri meidänlaisiin perheisiin. Onneksi asuntolainassa on korkokatto ja tammikuun lainan korontarkastuspäivässä korkokatto leikkaisi nyt koron osuutta jo reilusti. 1% katon ansiosta ei tarvitse ihan niin paljon maksaa korkoa mutta vuoden takaiseen verrattuna kuukausimaksun suuruus kasvoi kuitenkin meillä ja osuus mikä menee lyhennykseen on pienentynyt. Minulla on myös muita velkoja joiden korot ovat myös nousseet.

Sähkön kanssa hinnat kun alkoivat nousta ajateltiin että meillä on sopimus kuitenkin ihan hyvään hintaa mutta sitten paska osui tuulettimeen. Silloinen sähköyhtiömme meni nurin ja jouduimme siirtämään sopimuksen muualle. Joko pörssisähköön tai kiinteään kalliiseen hintaan. Päädyimme kahden vuoden kiinteään sopimukseen mielestäni kovaa 21snt/kWh hintaan jossa vuoden kohdalla voi päivittää sopimusta tai sen hintaa saman myyjän kanssa. Tämän seurauksena ollaan vähennetty sähkön käyttöä reilusti, asuntomme on kylmempi ja lämpimät suihkut on lyhyitä ja kylmempiä. Saunaa olla lämmitetty 2 kertaa kesän jälkeen. Onneksi vuotta aikaisemmin hankittiin tuo ilmalämpöpumppu joka pääsääntöisesti hoitaa meidän lämmityksen kotona. Ainoastaan pojan huoneessa on patteri varmuuden vuoksi päällä. Kaikista omista säästötoimista huolimatta, sähköön on mennyt 3 kertaa niin paljon rahaa kuin edellisenä vuonna.

Dieselin hinta on myös nousut todella paljon ja autolla ajamista ollaan vähennetty aika reilusti. Pakolliset asiat tulee ajettua mutta itse käyn pääsääntöisesti pyörällä töissä ja jos sää on huono niin julkisilla. Vaimollani on ollut mahdollista tehdä nyt kotoa töitä niin ei tarvitse hänenkään ajella niin paljon mihinkään. Ollaan kyllä oltu onnekkaita tämän kanssa, kaikilla ei ole käynyt näin hyvä tuuri.

Jatkossa nyt pidetään kiinni ruokakauppa budjetista ettei se enään pääse karkuun tällä tavalla. Toinen asia on että budjettia pitää muutenkin muokkaa niin että saisin takaisin säästöön jotain rahaa. Onneksi tänä vuonna tuo autonlaina tulee maksettua pois niin siitä jää vähän rahaa minkä voi ohjata remonttilainan maksamiseen pois. Töissä tuo ylitöiden puute nyt hieman rassaa ja YT neuvottelut on käynnissä organisaatiossamme. Ne eivät koske minun tehtäviä mutta koko organisaatio on aika sekaisin tällä hetkellä. Esimerkiksi osa johtajista kenen piti vetää noita läpi ja irtisanoa ihmisiä irtisanoutuivat itse. Meidän osaston työt tällä hetkellä kertyvät kun ei keretä kaikkia hoitamaan ja jossain vaiheessa tuo jono on pakko purkaa pois ja ylitöillä se tullaan tekemään luultavasti. En vaan laskea niiden varaan nyt mitään kun ei ole tietoa koska ne palaavat takaisin.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s